Gyakran Ismételt Kérdések

Mit készíthetek a KLAE kitből?

Kaspót. Vázát. Kiscicát. Ékszertartót. Faliképet. Gyertyatartót. Mütyürtartót. Tálkát. Füstölőtartót. Macit. Sárkányt. Mécsestartót. Karácsonyfadíszt. Szóval szinte bármit, amihez kedved és ihleted van. Inkább azt nézzük, hogy mit nem készíthetsz belőle: mivel a KLAE agyag nem vízálló, így a müzlis tál - kávésbögre irány nem működik vele, inkább olyan tárgyakat válassz, amik használatához nem lesz szükség vízre. 

Mennyi előképzettség kell ehhez? Nekem nincs kézügyességem!

A KLAE kiteket a teljesen kezdőktől a gyakorlott agyagozókig bárki használhatja. Ha te a folyamat elejéről indulsz, szívünkre tett kézzel mondjuk: nem baj. Nem kell hozzá semmiféle előképzettség, tehetség vagy különleges adottság. Csak annyi kell, hogy legyen kedved leülni és kipróbálni az agyagozást. Ha elsőre mondjuk csak egy agyaghurkát készítesz, akkor arra az agyaghurkára nagyon büszke lehetsz, és másodjára már tovább is merészkedhetsz. Ebben segítségedre lesznek videós és rajzos tutorialjaink, ahol lépésről lépésre megmutatjuk különböző nehézségi fokú tárgyak elkészítését. Engedd magad elveszni az alkotás örömében - itt nem az a cél, hogy tökéletes mesterművek szülessenek, hanem hogy kiszakadj a mindennapi mókuskerékből és örömteli legyen a KLAE-vel töltött időd, aminek a végén a kezedben tarthatod a munkád gyümölcsét. 

Mit kell tudni a KLAE agyagról?

A KLAE agyag egy természetes, levegőn száradó agyag, amit nem szükséges kemencében kiégetni. 

Nyers állapotában puha, finom textúrájú, ruganyos, könnyen alakítható, apró részletek megmunkálására is tökéletesen alkalmas. Teljes száradás után pedig kemény, szilárd állapotot vesz fel, amit meghagyhatsz természetes valójában, vagy kifestheted és lakkozással növelheted a strapabíróságát. 

Mennyi idő alatt száradnak meg a tárgyaim?

A nagyságuktól és vastagságuktól függően 24-48 óra alatt érik el a teljesen száraz, kész állapotot.

Vízálló a KLAE agyag?

Nem, a KLAE agyag nem vízhatlan. 

Nyers állapotában, a tárgyad megmunkálása közben nyugodtan használhatsz vizet, sőt, bátorítunk is erre, hiszen a nedvesség segít az agyag formálásában. 

Száradás után azonban már nem lesz alkalmas az alkotásod a vízzel való érintkezésre. A lakkozás ugyan ad neki egy réteg védelmet, és ha pár csepp víz éri, nem lesz semmi baja, de nagyobb mennyiségű vízzel való érintkezést nem javaslunk. 

Tárolhatok ételt a KLAE tárgyaimban?

Nem. A KLAE kitekben használt levegőn száradó agyag, festék és lakk nem alkalmas étellel való közvetlen érintkezésre, ezért kérjük, ne tálalj vagy tárolj benne élelmiszert.

Ha banánt, narancsot, diót, vagy egyéb olyan ételt tárolsz benne, amit fogyasztás előtt meghámozol, feltörsz, stb., tehát nem közvetlenül érintkezik az agyaggal / festékkel / lakkal, az rendben van.

Gyerekek is használhatják?

Igen, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt használhatják, 12 éves kortól ajánljuk a kicsiknek.

Azt talán nem is kell mondanunk, hogy az agyag nem étel, így a KLAE agyag sem ehető. Azt javasoljuk, hogy ha olyan korú gyerekek használják, akik önállóan még nem tudnak biztonsággal kézműveskedni, felnőtt társaságában kerüljön csak elő a KLAE kit is.  

Mi történik, ha agyagos lesz a ruhám, a bőröm vagy a bútoraim?

A KLAE agyag nem hagy foltot, bármilyen felületről eltávolítható egy nedves ruha segítségével. Az összetevői természetes agyagok és ásványok, nem tartalmaznak étel-allergéneket, nyugodtan érintkezhetnek bőrrel. 

Meddig áll el a KLAE agyag és hogyan tároljam?

Az eredeti csomagolásában 6 hónapig megőrzi a minőségét, állagát. Ha nem használod el egyszerre az egész mennyiséget, figyelj rá, hogy jól becsomagolva tárold. 

Sőt, erre agyagozás közben is jó, ha figyelsz: ne hagyd az asztalon száradni az éppen fel nem használt agyagot, csavard bele egy zacskóba és onnan vegyél még ki, ha többre van szükséged. Amikor pedig végeztél, az a legjobb, ha több réteg fóliába és egy zárható zacskóba vagy dobozba teszed, és sötét, zárt helyen tartod. A lényeg, hogy ne érje levegő, mert akkor kiszárad. 

Ha azt tapasztalod, hogy szárazabb az agyagod a kelleténél, egy kis víz hozzáadásával újra visszaállíthatod a ruganyos, könnyen megmunkálható állagát.

Mit lehet tudni a kiszállításról?

A szállítási információkat itt találod: https://www.klae.hu/pages/szallitas